Friday, May 22, 2009

Lumrah Manusia

Manusia....pergi ke mana2, mesti kita jumpa makhluk Allah yang bernama manusia...pergilah ke ceruk mane pun, mesti kite jumpe manusia...itulah kehebatan Allah, mencipta manusia dengan berbagai2 rupa, warna kulit, loghat bahasa dan sebagainya...Surah al-Hujurat ayat 13 ada menceritakan tentang kehebatan Allah menciptakan berbagai2 manusia dan hikmah di sebalik kejadiannya..

"Wahai manusia! Sesungguhnya Kami menjadikan kamu terdiri daripada lelaki dan perempuan dan Kami menjdkn kamu berbangsa-bangsa dan bersuku puak supaya kamu berkenal-kenalan. Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah org yg lebih takwanya di antara kamu"

Allah Maha Mengetahui segalanya...kenapa Dia cipta bermacam2 manusia pun ada sebabnya, dan bukti serta dalil ada dlm Al Quran..

Tapi...Manusia...termasuk saya....selalu merungut...apa yg diberi selalu tak cukup....benar kata2 Allah dalam surah Ar-Rahman: "Maka nikmat Tuhan yang manakah yang kamu dustakan?"

Contoh yg paling senang yg menunjukkan manusia sering merungut,bila hari panas..."Ish,panas betul hari ni lah...letih badan sebab terlalu panas" bila hujann..."La, nape hujan pulak ni..asik hujaaannn jek...nk keluar umah pun susah"

hmm...mungkin kita nmpk bende ni simple, tp indirectly kita tak sedar yg kita dh tunjuk rasa tak bersyukur kita pd Allah..Allah lebih tau keperluan hamba2Nya...pelik kan, bila panas, kita nk mintak hujan...tp bila hujan,kita still merungut...

banyak lagi contoh perbuatan kita yang menunjukkan kita tidak bersyukur atas nikmatNya...ingatan ini untuk diriku sendiri jugak...kadang2 tanpa kita sedar, kita dah melawan takdir Allah dengan merungut....

Mudah2 an aku sedar dari lamunan dan terus bersyukur atas segala nikmatNya!!!

No comments: